Cea mai simplă homiletică

Am avut aseară o discuţie, cu un bun prieten, despre predicare. Îmi spunea că e cam nemulţumit de punerea accentului, în predicare, pe felurite personaje biblice, campioni ai credinţei, în loc să se predice despre Christos, despre harul şi mîngîierea lui Dumnezeu etc.

Am fost de acord. Se poate predica timp de 40-60 min fără să auzim prea multe despre Christos. Se analizeaza pe toate feţele personajul, evenimentul, contextul, psihologia etc. Auzim multe lucruri despre Avraam, David, Pavel, dar prea puţine despre Dumnezeul lui Avraam etc.

Avem nevoie de un bun echilibru aici. Formula „Cuvîntul lui Dumnezeu pentru noi” reprezintă acest echilibru în predicare, ca şi-ntr-o simplă prezentare, sau chiar într-un simplu dialog. Formula asta are 3 părţi: a. Cuvîntul, b. lui Dumnezeu, c. pentru noi. În prima parte prezentăm pasajul biblic, personajele umane, situaţia, contextul etc. Însă, Scriptura e Cartea prin care Dumnezeu se prezintă pe Sine. Pasajul de la care am pornit trebuie să fie o bază de lansare pentru a ajunge la Dumnezeu. E ca un puzzle. Pasajul e doar o piesă. Nu te poţi uita doar la o piesă. Trebuie să te ridici deasupra pentru a vedea toate piesele, pentru a vedea imaginea de ansamblu, pentru a vedea chipul pe care-l reprezintă acel puzzle: chipul lui Christos. Poate că piesa de la care am pornit ne arată doar o mică floare. Nu ne dăm seama că e o floare la urechea lui Isus. Trebuie să-l vedem pe Isus, nu doar floricica. Trebuie să-i vedem chipul întreg, trebuie să-i contemplăm chipul minunat, trebuie să-i vedem surîsul, candoarea, dragostea etc. Asta ar fi partea a doua. De la David, să trecem la Dumnezeul lui David. Iar acest Dumnezeu e Dumnezeul tuturor; şi al meu. Să-l arătăm pe Dumnezeu celor ce stau să ne asculte, fie la biserică, fie acasă, pe stradă, oriunde. Să-l prezentăm pe Christos. Să le facem cunoştinţă cu cine trebuie. Cea mai mare nevoie a unora este să fie salvaţi de El; alţii au nevoie să fie restauraţi de El; majoritatea creştinilor au nevoie să fie umpluţi de El. Să le îndreptăm tuturor privirile spre El. Dacă ţi-e sete, trebuie să-ţi arat izvorul, nu să-ţi povestesc depre chestiuni laterale, cum ar fi: ce soare frumos, ce verde e iarba, cine-o fi în căruţa care se apropie? etc. E un izvor aici. Hai să bei apă bună, Apa vieţii. Asta e deja partea treia. După ce oamenii se uită în sus, dacă deschid inima, Domnul începe să toarne har şi binecuvîntare. Asta e cea mai simplă homiletică. Predicare în trei puncte: ” Cuvîntul – lui DUMNEZEU – pentru noi.” Noi să-L predicăm pe Christos. Şi harul care izvorăşte din jertfa Sa. De asta au nevoie toţi, la asta am fost chemaţi.

Reclame

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: